Забрави ги - ти не ги разбираш

Забрави ги, те не са били предприемачи.





Няма да започна с цитат от "История славянобългарска". Не знаеш дори и как започва? Поздравления! Ти си гордостта на младото поколение. За теб думи като присъствие, потисничество, владичество, робство, иго не означават нищо. Ти не ги разбираш.

Ти си от новото поколение. Онова, което без проблеми борави с мобилни устройства още от детската градина; онова, което учи предприемачество още на 7 години, защото какво по-естествено от детския стремеж към парите; онова поколение, което не разбира.

Трябва ли да учиш всяко едно произведение, пръкнало се под перото на някой непонятен за теб белобрад чичко? Трябва ли да знаеш през какво е минала за 500 години същата тази България, в която живееш и ти? Трябва ли да съпреживяваш участта на сънародниците си, докато са били част от "държавата на османците"? Не, те не са били предприемачи.

Кой е балканджи Йово, кой и защо иска от него да даде "хубава Яна на турска вяра"? Не знаеш ли? Няма и да разбереш.

Учителката споменава мимоходом някакво произведение, в което смътно до теб достигат думите "Вятър ечи, Балкан стене". Ама защо трябва да слушаш, нали няма да го има на контролното.

"Булгар! Булга-ар!" Чии са тези думи и в какъв контекст са използвани? Е, не е важно, ще ги забравиш.


Кой си ти и как се определяш? Ами да, ти си предприемач. Българин ли? Не, ти не ги разбираш.










Коментари

Популярни публикации от този блог

Tangle Teezer за разплетена грива

Eurotrip #4: Douglas My Favorite Palette

Код чиста кожа: Как се справих с излишното омазняване и акне